Het ego-denkpatroon overstijgen

Dit is de eerste van drie pagina’s over het transitieproces op deze site. Transitie betekent overgang. Dit proces helpt je om, met behulp van zelfonderzoek, bewust een innerlijk leider voor jezelf te zijn. Dit zelfonderzoek noemen we het transitieproces.

Het proces verloopt in fasen.
Het succes ervan hangt af van jouw veranderingsbereidheid.

Ben je er nu klaar voor?
Als je antwoord (volmondig) ja is, dan bieden de volgende pagina’s je ondersteuning. Ze gaan over:

 1. Het ego-denkpatroon herkennen en overstijgen;
 2. Balans in ons leven; (lees meer)
 3. Onze diepere intenties onderzoeken. (lees meer)

Het ego denkpatroon overstijgen

Wil je een innerlijk leider voor jezelf zijn, dan zul je oprecht moeten kijken naar jouw ego-denkpatronen. Wat zijn dan ego-denkpatronen?

In dit stuk neem ik je mee in een aantal ego-denkpatronen die we allemaal (her)kennen.

Waarom?

Omdat deze patronen het je moeilijk maken om jezelf en anderen innerlijk te laten groeien en een dienende grondhouding aan te nemen. Deze patronen kunnen soms behoorlijk hardnekkig zijn. Je bent je het meestal niet eens bewust dat ze er zijn.

Dat is ingewikkeld, want daarmee weet je ook niet wat de impact van deze patronen op jouw leven en dat van anderen is. 

Het is gemakkelijker
een atoom te vernietigen
dan een vooroordeel.
(Albert Einstein)

Onze ego gedreven behoeften

Ego gedreven behoeften komen voort uit bepaalde programmeringen in je denkpatronen. Deze programmeringen kunnen zijn ontstaan in je opvoeding, door religie maar ook door (vaak minder leuke) ervaringen. Er zijn veel verschillende denkpatronen te herkennen. Ik beschrijf er hier drie waarin je je mogelijk kunt herkennen.

 1. De behoefte om te willen winnen, gelijk te hebben

  Deze behoefte kan voortkomen uit een (onbewust) besluit om altijd te willen winnen. Dit zijn mensen die hun mening altijd klaar hebben en vaak gelijk willen hebben.
  Deze behoefte komt meestal voort uit een of meer (vervelende) ervaringen uit je verleden.
  Word je daar nou nooit eens moe van om je steeds te moeten bewijzen? En voor wie moet dit eigenlijk? Gaat dit ook ten koste van anderen?

 1. De behoefte om niet op te vallen

  Door bepaalde ervaringen uit je verleden heb je besloten om niet meer op te vallen. Je wilt vooral niet boven het maaiveld uitkomen.
  Je overtuiging kan zijn daarbij dat dan niemand je lastig valt en niemand last heeft van jou. De keerzijde daarvan is dat je talenten onvoldoende tot hun recht komen en dat je leeft met de rem erop.
  Wil je dat nog steeds? Wil je niet alles uit het leven halen wat er in zit?

 1. De behoefte om geen pijn te voelen

  Door bepaalde ervaringen uit je verleden, waarin je veel pijn hebt ervaren, heb je (onbewust) besloten om die pijn niet meer te willen voelen. Je drukt het weg maar je zeult het wel met je mee in je emotionele ‘rugzak’. Bij bepaalde situaties kun je dan plotseling uit ego pijn-gedreven reageren. Je vliegt dan emotioneel uit de bocht, en dan ontstaat er soms meer schade dan je lief is. De pijn gaat er niet van weg. Integendeel, er komt weer wat bij in het mandje van pijn-ervaringen.
  Wil je dit? Wil je blijven reageren vanuit je ego pijn?

 

Ego-denkpatronen

Wellicht heb je je herkend in 1 van deze 3 behoeften.
Er zijn vele manieren waarin ons ego geprogrammeerd kan worden zonder dat je daarvan bewust bent. En vanuit die geprogrammeerde gedachten leef en reageer je in je dagelijks leven.

Misschien denk je nu: hoe kom ik er achter hoe dat bij mij zit?

Denk dan eens aan de volgende opmerkingen en kijk wat het met je doet:

 • Laat je behoefte om te winnen los
 • Laat de behoefte om gelijk te hebben los
 • Laat je reputatie los
 • Laat de behoefte om meer te willen los

Als je bij een of meer van deze opmerkingen verzet voelt, dan weet je dat daar een aandachtspunt ligt! Je komt dan bij je (on)bewuste behoeften.

Als je deze behoeften in stand houdt, dan zal dit jouw dienend leiderschap in de weg staan. Wil je er oprecht mee aan de slag dan start je een bijzonder proces op weg naar Innerlijk Leiderschap.

Wil je meer weten over dit proces op weg naar Innerlijk Leiderschap? Lees dan verder onder: Balans ontwikkelen en De weg naar Innerlijk leiderschap.

Graag ondersteun ik je in dit transitieproces om meer in je eigen kracht te komen. Om een waarlijk Innerlijk Leider te kunnen worden. Lees hier

 Wees niet bang voor nieuwe ideeën, maar voor oude.
Want zij remmen jou af op je weg voorwaarts.
(Anthony Robbins)