Leiderschap in de e-commerce
Innerlijk Leiderschap

Leiderschap in de e-commerce

  • Berichtcategorie:Leiderschap

In diverse kranten dook het bijzondere bericht (1) op wat Jack Ma, de oprichter van de Chinese webgigant Allibaba, pleit voor een 72-urige werkweek. Heb je hier geen zin in dan hoef je niet eens te solliciteren, zo zei hij!

Jack Ma pleit hier voor een 996 cultuur. Dat wil zeggen dat je van 9 tot 9 werkt en dat 6 dagen lang. Tegen deze werkcultuur komen veel mensen in China tegen in opstand. Vooral ook onder programmeurs en start-ups. Het sterfte cijfer onder deze groep is groot vanwege de lange uren en de stress.

Alipay in Giethoorn
Jack Ma is met Alibaba al lang geen start-up meer. Hij startte Alibaba in 1999 is nu de rijkste man van China. Heeft o.a. een eigen betaalsysteem opgezet, Alipay. Wat de manier van online betalen in China en ver daarbuiten behoorlijk heeft beïnvloed. Zelfs in ons eigen Giethoorn kan men betalen met Alipay door de grote toestroom van Chinese toeristen, die hebben geleerd dat Giethoorn een soort van paradijs is wat je gezien moet hebben. Bij het treinstation in Steenwijk wordt op borden in het Chinees aangegeven waar de bus naar Giethoorn vertrekt. Maar dat even terzijde.
Vanuit Nederland wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van de webwinkel AliExpress, onderdeel van de Allibaba Group. In de klimaatdiscussie zou dit een boeiend onderwerp kunnen zijn. Want moeten we de dingen die we denken nodig te hebben van zover laten komen? Of kiezen we alleen maar voor het goedkoopste?

Amazon
Een ander merkwaardige fenomeen die in deze bedrijfstak naar voren kwam is de angst cultuur bij het Amerikaanse Amazon. Deze webwinkel gigant kwam onlangs opnieuw in het nieuws doordat meer dan tweeduizend vrouwelijke medewerkers eisen dat er betere regelingen komen om werk en privé beter te kunnen combineren. Want dit bedrijf heeft als filosofie dat personeelsleden met een gezin niet gefocust genoeg zijn en naar een tweede plan geschoven worden. (3) Sommige medewerkers verzwijgen dat ze kinderen hebben om voor promotie in aanmerking te komen.

Het schijnt dat de oprichter Jeff Bezos een zeer veel eisende werkgever is. Hij is tevens de rijkste man op aarde met een geschat vermogen van boven de 100 miljard. Een hecto-miljardair. Alleen Bill Gates, oprichter van Microsoft, bezit ook meer dan 100 miljard.

Waar het mij in deze blog om gaat is het feit dat twee zeer rijke miljardairs bedrijven hebben opgericht in een van de modernste bedrijfstakken, en deze hiërarchische top-down manier hanteren die zijn tijd gehad heeft. Dat zij zelf misschien wel 12 uur per dag werken om je bedrijf uit te bouwen, is een ding. Maar hetzelfde verlangen van je medewerkers die gewoon een salaris krijgen en vaak geen overuren betaald krijgen, is een heel ander verhaal.
Of komt hun rijkdom juist door deze constructie? Ik hoop oprecht dat ze gelukkig zijn. Een groot deel van hun medewerkers lijkt in ieder geval minder gelukkig te zijn.

Is dit nu een voorbeeld van inspirerend leiderschap in de e-commerce, een van de nieuwste en snelst groeiende bedrijfstakken? Kan een jonger ondernemer hier een voorbeeld aan nemen of liever juist niet? Het hangt er denk ik vanaf hoe deze jonge ondernemer zelf in het leven staat. Heb je je bedrijf opgezet alleen voor het eigen succes en eigen gewin, of speelt het welbevinden van zijn of haar medewerkers/collega’s ook een rol. Dat ze zich kunnen uitleven in de functie die ze uitvoeren en een hart voor de visie en missie van het bedrijf hebben. Of is het salaris het enige wat belangrijk is?

Gewenst leiderschap!
Wat we nodig hebben om een ander soort leiderschap te laten zien waarbij de mensen in hun bedrijf een waardevolle plek krijgen. Die gezien worden als een belangrijk onderdeel van het succes van het bedrijf en niet slechts als werkpaard of FTE in een spreadsheet.

Er zijn gelukkig genoeg voorbeelden in de wereld te vinden van bedrijven en hun leiders die het heel anders doen en waar de medewerkers een belangrijke rol vervullen. Een van de meest bekende is Ricardo Semler die in de jaren 80 het bedrijf Semco overnam van zijn vader. Na een stevige burn-out werd hij zich op een dag bewust dat de mensen in zijn bedrijf helemaal geen levensgeluk uitstraalden als ze naar hun werk gingen. Hij besloot om het roer radicaal om te gooien en zijn mensen meer zeggenschap te geven over het bedrijf. Management lagen verdwenen. Zelf de mensen hun werktijden laten bepalen en ook hun salaris, dan kan toch niet! Jawel, het werkte. Als je alles maar transparant maakt. Weg met de hiërarchie is zijn credo. En maak een bedrijf waar jezelf graag bij zou willen werken.

Leer hier mee over hem.

Ik hoop en verwacht dat veel jonge mensen die een bedrijf willen beginnen deze filosofie zullen bestuderen. En dan van binnenuit weten dat dit de stijl is die bij hen hoort. Kies er dan voor en volg je gevoel daarbij en niet alleen je spreadsheets. Ik wens jullie veel wijsheid hierin.


Tenslotte
In een andere lezing gaf Jack Ma nog onderstaande carrière- of levensadvies mee die de moeite zeker waard is om even bij stil te staan.

‘Ben je een twintiger, leer dan een goede job in een degelijk bedrijf. Ben je een dertiger, probeer iets voor jezelf, want je hebt nog de kans om te falen en je weer op te richten. Ben je een veertiger, doe dan waar je goed in bent. Ben je een vijftiger, help dan de jongere generatie op te leiden. Ben je een zestiger, probeer dan veel tijd met je kleinkinderen door te brengen’

 

      (1)   https://www.ad.nl/ad-werkt/jack-ma-van-alibaba-pleit-voor-72-urige-werkweek-anders-hoef-je-niet-te-solliciteren~acbcef09/
(2)   https://www.ad.nl/ad-werkt/sommige-werknemers-van-streng-amazon-verzwijgen-dat-ze-kinderen-hebben~a37a1154/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderstaand zijn losstaand

https://www.ad.nl/ad-werkt/onderzoek-mannen-nemen-eerder-verlof-op-als-de-manager-dat-ook-doet~a3291c6b/

https://www.ad.nl/ad-werkt/de-baas-van-dit-bedrijf-kreeg-een-bonus-van-850-miljoen-euro-en-gaf-het-allemaal-weg~a5a2543d/

https://www.ad.nl/ad-werkt/jonge-moeder-eline-soms-denk-ik-weleens-houdt-het-dan-nooit-op~af1e27ef4/

 

https://www.ad.nl/ad-werkt/verzekeraar-asr-stopt-met-bonussen-voor-de-top~ae12461a/

https://www.ad.nl/ad-werkt/slim-aangifte-doen-als-zzp-er-vergeet-in-elk-geval-deze-aftrekposten-niet~ad49befa/

 

Tot slot gaf Ma nog wat carrièreadvies mee. ,,Ben je een twintiger, leer dan een goede job in een degelijk bedrijf. Ben je een dertiger, probeer iets voor jezelf, want je hebt nog de kans om te falen en weer recht te krabbelen. Ben je een veertiger, doe dan waar je goed in bent. Ben je een vijftiger, help dan de jongere generatie op te leiden. Ben je een zestiger, probeer dan veel tijd met je kleinkinderen te spenderen.”

 

https://www.mt.nl/future-of-work/ricardo-semler-het-tijdperk-van-wijsheid-is-begonnen/86790#